Sago je skrob ekstrahovan iz srži, ili sunđerastog jezgra, različitih stabljika tropskih palmi, posebno onih iz Metrokilon sagu. To je glavna hrana za nizinske narode Nove Gvineje i Maluku ostrva, gde se naziva saksak, rabia i sagu. Najveća ponuda saga dolazi iz jugoistočne Azije, posebno Indonezije i Malezije. Velike količine saga se šalju u Evropu i Severnu Ameriku radi kuvanja.mTradicionalno se kuva i jede u raznim oblicima, kao što su umotane u kuglice, pomešane sa ključalom vodom da bi se formirala pasta nalik na lepak (papeda), ili kao palačinka.
Sago se često komercijalno proizvodi u obliku “bisera” (mali zaobljeni agregati skroba, delimično želatinizovani zagrevanjem). Sago biseri se mogu kuvati sa vodom ili mlekom i šećerom da bi se napravio slatki sago puding. Sago biseri su po izgledu slični bisernim skrobovima drugog porekla, npr. skrob od manioke (tapioka) i skrob od krompira. Mogu se koristiti naizmenično u nekim jelima, a biseri tapioke se često prodaju kao „sago“, pošto su mnogo jeftiniji za proizvodnju. U poređenju sa biserima tapioke, pravi sago biseri su prljavo beli, neujednačene veličine, lomljivi i brzo se kuvaju.
Recenzije
Još nema komentara.