Mapo tofu
Sastojci
400 grama tofua (iscediti i iseći na kockice)
15 grama sušenih šitaki pečurki (2 srednje pečurke)
1 kašičica susam ulja
20 grama crnih pečurki
1 kašika vina za kuvanje
1 kašičica soja sosa
1 kašičica krompirovog skroba
2 kašike biljnog ulja
1 kašika fermentisane soje
1 kašičica mlevene sečuanske čili paprike
50 grama mladog luka
20 grama belog luka
2 ekstra velika karanfilića, mlevena
20 grama mlevenog đumbira
Suve pečurke šitake lagano isperite uklanjajući svu prljavštinu. Stavite ih u posudu i prelijte sa 1 1/2 šolje ključale vode da se rehidriraju.
Kada se šitake rehidriraju, iscedite iz njih višak vode, isecite stabljike i grubo ih isecite.
Izmerite 3/4 čaše šitake zaliha, pazeći da izbegnete talog koji se slegao na dno.
Koristite mlin za meso da biste mleli rehidrirane šitake.
Mlevene pečurke marinirajte vinom za kuvanje, soja sosom i krompirovim skrobom.
Napunite posudu vodom do 5 cm i pustite da proključa. Dodajte šaku soli zajedno sa tofuom i kuvajte 1 minut. Koristite šupljikavu kašiku da prebacite tofu u cedilo i pustite da se isprazni.
Zagrejte tiganj na jakoj vatri dok se ne zagreje. Dodajte ulje i kada zablista dodajte polovinu sečuanske paprike u ulje i pržite nekoliko sekundi dok ne zamiriše.
Dodajte mladi luk, beli luk, đumbir i mlevene pečurke i promešajte, pržite mešavinu prepolovljenu, a smeša se karamelizuje.
Dodajte bazu od pečurki, tofu i susamovo ulje i mešajte zajedno dok se sos ne zgusne , a tofu bude ravnomerno obložen.
Pospite na Mapo Tofu dodatni sečuanski biber po ukusu. Ukrasite zelenilom mladog luka i poslužite sa pirinčem.
Prijatno!!!
Recenzije
Još nema komentara.